
Arrangørkunnskap
Mangfold og inkludering
Trondheim skal være en by for alle - hvor man - uansett forskjeller, blir møtt som menneske og et sted der alle kan føle seg velkommen. En mangfoldig by er også en levende by og gjør livet her i byen bedre for oss alle.
Under finner du noen tips hvordan du kan unngå å gå i feller med å for eksempel tenke likt og gå i vante baner og hva du kan gjøre for at ditt arrangement og din festival oppleves som mer åpen og inkluderende.
Vi anbefaler alle å lese Balansekunst sin Argumentasjonsguiden for mangold og inkludering som et godt utgangspunkt om hvordan man kan tenke i arbeidet med å lage gode og åpne arrangement som oppleves som rause og som et inkluderende sted:
Last ned Argumentasjonsguiden for mangfold og inkludering (PDF)
Mangfoldige Trondheim
Foto: DansiT
Inkluder alle i alle ledd!
De som lykkes best med kulturelt mangfold i sitt arrangement er de som gjør inkludering til en naturlig del av alle ledd i organisasjonen, og som klarer å få dette til å passe inn med den aktiviteten eller kulturutrykket man lager. Dette innebærer at man må forankre arbeidet i styret og i ledelsen før man implementerer dette i resten av organiseringen. En kjekk øvelse er å ta en en titt på styret deres… har dere et og mangfoldig utvalg av styremedlemmer som representerer det publikummet dere ønsker å nå?
Vær bevisst og ta en aktiv rolle for å være inkluderende og sørg for at ingen ekskluderes, verken som medarbeider, publikum, kunstner eller arrangør. Slik kan dere få et suksessfylt arrangement med lang levetid og muligheten til å vokse over tid.
Tips for å nå mangfoldet i publikum
Definer og kartlegg publikummet du vil nå. Hvor samles publikummet ditt, hvordan bruker de kultur, samlingspunkter, kunstneriske interesser osv.?
Finn ambassadører i miljøer du vil nå og jobb med dem. Sjekk for eksempel ut Aktørbasen i Trondheim kommune for å finne relevante aktører.
Er markedsføringen forståelig? Er det kulturelle koder som ikke oppfattes av alle? Det er lov å være spenstig i den språklige markedsføringen, men sørg for at de dere vil nå forstår budskapet. Det samme gjelder for den grafiske profilen
Kommuniser hvorfor publikum skal komme til nettopp ditt arrangement. Er det for å få nye erfaringer? Få ny kunnskap? Oppleve noe nytt? Møte likesinnede? Eller skal det være et sosialt møtepunkt? Eller kanskje alt?
Finn måter for at nye publikummere skal føle seg velkommen. Skal du informere på flere språk? Burde du ta med tegnspråklig tolk? Serverer du noe som alle kan spise?
God informasjon både før og under besøk er viktig.
Vær åpen til nye ideer initiert av andre.
Språk - og kulturfestivalen i Trondheim er et godt eksempel som har jobbet godt for å nå ut til mangfoldet i publikum og dette gjelder både innad i organisasjonen og festivaldeltakere.
Foto: Fra panelsamtale her i Trondheim i serien Balanseprat av Balansekunst.
Slik kan du bygge nettverk
Oppsøk ambassader, minoritetsforeninger og religiøse nettverk.
Snakk med de som er din målgruppe. Hva kan de tenke seg å være med på? Hvis det er en ungdomskonsert, finnes det artister som ungdommene i den målgruppe kunne tenke seg å se?
Samarbeid med aktivister og organisasjoner som når ut til grupper du ikke ville nådd ellers.
Tør å ta sjanser og se utenfor din egen radar. Kanskje det kan dukke opp noe kjempespennende du ikke har hørt om?
Bruk ulike arenaer/konsertscener. Legg arrangement til en bydel eller arena hvor du vet du kan nå ny en målgruppe. Da kan det være at ditt vante publikum får muligheten til å oppdage nye arenaer.
Det er naturligvis stor sammenheng mellom hva du tilbyr og hvilket publikum du får. Om noe oppleves relevant, er det større sannsynlighet for at folk kommer!
Nyttige lenker
Balansekunst - medlemsforening for kulturvirksomheter som jobber for et likestilt og mangfoldig kulturliv.
Kulturrådets rapport om mangfold i kulturlivet
Norske konsertarrangører - mangfold
Språk- og kulturfestivalen Trondheim